17 Mar 2014

Gençler Çok Çekiyor!






"Türkiye‟nin 1950‟li yıllardan beri gündemini meşgul etmekte olan işsizlik sorunu, ekonomik ve sosyal gelişmede önemli bir yere sahiptir. Türkiye nüfusu içinde
genç nüfusun payının yüksek ve çalışabilir durumda olduğu düşünüldüğünde işsizlik ve özellikle genç işsizlik büyük sorun teşkil etmektedir. Genç işsizlik sorunu sadece Türkiye‟nin değil birçok gelişmiş ve gelişmekte olan dünya ülkesinin önde gelen ekonomik sorunlarından birisidir. Ülkemizde genç işsizlik oranları, toplam işsizlik oranlarının yaklaşık iki katı seviyede seyretmekteyken, ekonomimizde son yıllarda yaşanan büyüme rakamlarına bakıldığında genç işsizlik oranlarında sağlıklı ve sürdürülebilir bir azalma yakalanamamıştır. Buna göre 2009 yılında %14 olan işsizlik oranı, genç işsizlikte %25.3 olarak kendini göstermiştir ve istihdamsız büyüme devam etmiştir.

Genç işsizliğinin toplam işsizliğe göre daha yüksek olmasının nesnel nedenleri var olmakla beraber, en önemli nedeninin ise gençlerin büyük kısmının ilk kez iş
aramasıdır. " (http://www.tcmb.gov.tr/yeni/iletisimgm/esra_kabaklarli-murat_gur.pdf)

İş İlanlarının ortak kilit cümlelerini bilirsiniz;  genç dinamik ekip arkadaşı ve deneyimli çalışma arkadaşı. Bu 2 ilanı görünce aklıma hep şu soru gelir. Hem genç olacaksın, hem dinamik (bunlar tamam) peki aynı zamanda nasıl deneyimli
4+4+4 ile birinci etabı tamamladın, ardından iyi ihtimalle üniversiteyi kazandın, 4 yılda orada etti 16 yıl. 6 yaşında da okula başlasan. İşte şimdi 22 yaşındasın. Şimdi deneyim edinme zamanı. Ama ilanlar öyle demiyor. Yeni mezun birini eğer CV’si (özgeçmiş bilgileri) çok dolu dolu değilse değerlendirmeye almıyor.  Bu durumu kadınların hem üretken hem doğurgan olmasının zorunlu kılınmasına benzetiyorum.  Bir nev’i gençlere de bu dayatılıyor.
Peki bu deneyimler nerede edinilir?
Bu ilanların uzun yıllar beni düşündürmesinden sonra nihayet olarak İzmir’de gençlerin gençlikleri ellerinden gitmeden, hem genç hem dinamik hem de deneyimli birer çalışan veya ekip arkadaşı olabilmeleri için bir merkez kurmaya karar verdim. Bu merkezin öncelikli hedefi gençlerin yaşam deneyimlerini arttırmak. Bir yaşam atölyesi kuruyoruz. Gençlere her türlü yurt içi ve yurtdışı eğitim, değişim, staj, iş deneyimi olanakları sunacağız.

Gençler dışarıdan şirketlerin binlerce lira ödeyerek aldıkları eğitimleri bu merkezde çok düşük ücretlerle ya da ücretsiz alabilecekler ya da proje yazacaklar, uygulayacaklar; böylece hem sosyal sorumluluk çalışması yapacaklar, hem proje yazımı ve yürütmesi, proje bütçesi, finans yönetimi konularında bilgileri ve deneyimleri artacak.

Okuldan mezun olduklarında özgeçmişlerinde kaç gönüllü çalışma yaptıkları, kaç proje oluşturdukları, uyguladıkları, hangi eğitimlere katıldıkları gibi hem kendilerini hem de özgeçmiş bilgilerini güçlendirecek büyük katkılar koymayı hedefliyoruz.
Bu merkez neden İzmir’de kuruldu? Çünkü İstanbul ve Ankara’da gençler bu tür olanaklara (tümü aynı kurumda olmasa da) farklı kanallardan erişebiliyorlar. Yani bilgiye erişim, olanaklara erişim şansları daha yüksek. İzmir ve çevresindeki illerde yaşayan yaklaşık 140.000 üniversite öğrencisine ise bu fırsatı biz sunalım istedik.
Bu nedenle İstanbul ve Ankara’da bu tür olanakları gençlerin hizmetine sunan kurumlarla işbirlikleri geliştirdik. Ortaklıklar kurduk.
Şimdi sıra gençlerin bu olanaklardan yararlanması için onları haberdar etmekte.
UPEGEM Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Pelit İş Hanı,  No: 22/502’de, hafta içi ve cumartesi günleri sabah 09:30- akşam 17:30 saatleri arasında açık olacak.
Telefon 0232-42271040232-42271040232-42271040232-4227104
e-posta info@upegem.com




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı